Trampa för klimatet – Europeiska Trafikantveckan 16-22 september 2012

Europeiska Trafikantveckan är en upplysningskampanj som går ut på att motivera medborgarna att cykla, gå och använda kollektivtrafik i så stor utsträckning som möjligt.
Det sker aktiviteter även i Övertorneå!

Onsdag 19 september – Häng med och cykla!
cyklar vi Björnrundan eller Haapakylärundan.
Vi samlas kl 18.00 vid idrottsplatsen och cyklar till Kuivakangas eller Haapakylä och tillbaka, en sträcka på ca 10 km respektive 5 km. Övertorneå IFs cyklister kör en längre runda på 3-5 mil som man också kan med hänga på.
Kontakta Anna Andersson0927-796 58 för mer information.

Visste du att …
… tidsvinsten att köra bil 1 km med hastigheten 30 km/timme endast är 3 minuter, jämfört med att cykla med hastigheten 12 km/timme. Cyklar du 16 km/timme blir tidsförlusten bara 1 minut och 45 sekunder.

… ökar du hastigheten från 90 km/timme till 100 km/timme går det 40 sekunder snabbare att köra en mil. Samtidigt ökar bränsleförbrukningen med 17 % vilket betyder en kostnadsökning på cirka 3 kronor/mil. Kör du 90 mil är kostnaden för den inkörda timmen 266 kronor.
Siffrorna bygger på att bränsleförbrukningen är 12 liter/100 km vid 90 km/timmen och ett bensinpris på 14,50 kronor/liter.

För mer tips på hur du kan anpassa din bilkörning och minska bensinförbrukningen med 10-20 %, så kallad Ecodriving, kontakta kommunens energirådgivare Patrik Wilhelmson, patrik@overtornea.se, 0927-720 38

Denna information även i denna pdf-fil.

 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.